Cloud Hosting en SaaS

De meest voorkomende vorm van cloud hosting is Saas (Software as a Service). SaaS betekent dat de software die benodigd is voor dataverwerking reeds geïnstalleerd is en gehost aangeboden wordt. Men hoeft alleen data (webfiles en eventueel databases) up te loaden waarna de dienst direct beschikbaar is.

Shared hosting

Het traditionele shared hosting bezit op het eerste oog al deze eigenschappen. Het uploaden van bestanden en eventueel een database is voldoende om een website of andere webapplicatie werkend te krijgen. Het beheer en onderhoud van het besturingssysteem en de softwareonderdelen hoeft de klant evenmin zelf uit te voeren.

Wat ons betreft maakt dit shared hosting nog niet tot een cloud oplossing. Er dient een extra component te zijn die de dienst onderscheid van het traditionele model. Anders voegt de term cloud, afgezien van een marketing element, immers niets toe. Ook hier kijken we weer terug naar de wolk als metafoor voor internet-infrastructuur.

Een server cloud

Een mogelijk element dat een dienst tot een cloud hosting dienst kan maken is dat de aangeboden diensten draaien op een server cloud. De hoge beschikbaarheid van de server cloud is een zeer waardevol voordeel dat doorwerkt tot de aangeboden dienst. De gebruiker hoeft zelf geen redundante opstellingen te realiseren maar kan direct profiteren van hoge beschikbaarheid.

Ook het backuppen kan vaker, de backups kunnen langer bewaard worden en bij problemen gemakkelijker teruggezet worden. Als het goed is kan ook de aanbieder van de shared hosting dienst beter pieken opvangen door zijn gehele omgeving te verplaatsen naar krachtigere hardware. Bij een algehele storing of succesvolle hackpoging zijn de gevolgen beter te controleren en sneller op te lossen.

Of een server cloud een ‘verplicht’ onderdeel is van cloud hosting zal nog nader besproken worden. Het is in elk geval een waardevolle toevoeging. Wij vinden dan ook dat een server cloud een must is voor elke vorm van betrouwbare hosting.

Cloud computing

Cloud computing is ook een mogelijke component die iets tot een cloud dienst kan maken. Cloud computing betekent dat meerdere servers gezamenlijk één enkele taak of een enkel doel uitvoeren. Dit in tegenstelling tot een server cloud die meerdere servers laat samenwerken om een veelheid aan taken uit te kunnen voeren

Een veel voorkomende vorm van cloud computing in relatie tot cloud hosting is het aanbieden van een CDN (content delivery network) in combinatie met een cluster aan database-servers en webservers. Een proxyserver zorgt er voor dat de enorme capaciteit van de achterliggende web- en database-servers wordt gecombineerd. De buitenwereld ervaart deze opstelling als één gigantische server. De klant kan een webapplicatie uploaden in dit cloud computing netwerkt waarna de applicatie direct aangeboden kan worden.

Voordelen
Vanwege het cloud computing onderdeel is de capaciteit schaalbaar. Een afnemer kan zo in zeer korte tijd een webapplicatie laten hosten voor een enorme hoeveelheid gebruikers. Het zelf oprichten van een dergelijke cloud computing omgeving zou veel kennis, tijd en geld vergen. Door de toegankelijkheid en schaalbaarheid van deze dienst kunnen de kosten laag gehouden worden. Ook het beheer is iets dat volledig bij de aanbieder ligt.

Nadelen
Veel afnemers hebben geen belang bij zo een grote hoeveeleheid aan capaciteit. Vaak is een virtuele server die draait op een betrouwbare server cloud voldoende. Er worden ook vraagtekens gesteld bij de veiligheid. De bestanden worden opgeslagen samen met bestanden van andere klanten. De beveiliging kan hierdoor lager zijn dan met een eigen server. Een ander en wellicht belangrijkste nadeel kan zijn dat men de ontwikkeling van de applicaties moet afstemmen op de omgeving in plaats van dat de omgeving zich aanpast aan de eisen en wensen van de gebruiker. Dit druist volledig in tegen de priciepes van locatie- en apparaat-onafhankelijkheid. Al snel is met afhankelijk van een omgeving die slechts een enkele leverancier kan aanbieden (vendor lock-in).

Op maat
Een op maat oplossing kan soelaas bieden tegen veel nadelen van een bulk Saas-oplossing. In eerste instantie zullen de kosten wel hoger zijn. Soms is dit bij onzekere projecten niet gewenst. De omgeving zal echter zeer goed aansluiten bij de eisen en wensen van de afnemer. Op de lange termijn zijn de kosten vaak zelfs lager en is de veiligheid vaak beter gewaarborgd. Een voorwaarde voor een succesvol project op maat is dat men een professionele en eerlijke partij moet vinden die ook op de lange termijn van dienst kan zijn zonder dat er teveel afhankelijkheid gecreeëerd wordt.

Wanneer is iets SaaS?

Als de dienst naar de afnemer toe een cloud dienst is (onafhankelijkheid van locatie en apparaat), hij hoeft zelf de software niet te installeren of te beheren en er is iets substantieels toegevoegd aan het traditionele hosting model kan er sprake zijn van cloud hosting. Mogelijke toevoegingen zijn het toevoegen van o.a. extra betrouwbaarheid via een server cloud en/of het gebruik maken van cloud computing.

Mijn Rimote

Bent u al klant van Rimote? U kunt dan inloggen in Mijn Rimote. Hier kunt u o.a. alle informatie over uw abonnementen bekijken, facturen inzien en betalingen doen. Tevens kunt u heel makkelijk via Mijn Rimote ons een vraag stellen.

Wie is Rimote

Rimote is een full-service internetbureau uit Groningen met een groot team aan internet professionals, opgericht in 2005. Zoekt u een ervaren ICT-partij om uw idee voor een website of webapplicatie uit te voeren? U kunt altijd een vrijblijvend gesprek aanvragen om de mogelijkheden te bespreken. De koffie staat klaar!

Uw domeinnaam nog vrij?

Volg ons ook op social media

Meer weten of eens langs komen?

Bel of mail voor een afspraak

Bezoekadres

Rimote
Herestraat 106
9711 LM Groningen

Telefoon

(ma-vr 9:00 tot 18:00)

(24/7 storingsnummer)

Postadres

Rimote
Pioenstraat 194
9713 XX Groningen